Ølstykke Julemærke 2020
På et grønt område i parcelhuskvarteret, tæt ved Ølstykke Station ligger jættestuen ”Stuehøj” fra bondestenalderen, ca. 3.200 f. Kr.
Gravhøjen er brugt til begravelse af områdets stormænd igennem en lang periode, idet man har brugt højen til mange efterfølgende begravelser. En jættestue består af et eller flere gravkamre, der nås gennem en lang smal stensat gang. Der er offentlig adgang til gravkammeret, og man kan stå oprejst i det store gravkammer. Jættestuen er et eksempel på høj ingeniørmæssig kunnen fra stenalderen, hvor konstruktionen af højen og placeringen af de tonstunge bæresten til gravkammeret er fremstillet efter helt faste principper.
Stuehøj blev restaureret af Nationalmuseet i 2006, og ved denne udgravning fandt man enkelte flintredskaber fra stenalderen. Jættestuen var tidligere blevet udgravet i 1834. Gravhøje fra stenalderen er typisk placeret lavt i landskabet i modsætning til bronzealderens høje. En næsten identisk jættestue, der kunne være opført af samme person, er Møllehøj ved Svestrup.
Kilde: Egedal Kommune